A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молодіжної політики та спорту Бахмацької міської ради

Семінар-практикум учителів української мови та літератури

Дата: 15.11.2019 09:25
Кількість переглядів: 33

Запашним короваєм, вишитими рушниками та українською піснею зустрічала Бахмацька гімназія учасників районного семінару-практикуму вчителів української мови та літератури, який відбувся в закладі 14 листопада 2019 року. Метою зібрання було практичне ознайомлення вчителів із досвідом   формування  національно-соціальних компетентностей учнів у процесі викладання  української мови та літератури на краєзнавчому матеріалі, підвищення фахового та методичного рівня вчителів-філологів й упровадження компетентнісного підходу  в практику роботи.

Педагоги з 16 закладів загальної середньої освіти району відвідали показовий урок літератури рідного краю в 6 класі «Моє найкраще місто на землі», проведений учителем-методистом, керівником  районного методичного об’єднання, Г.В.Дирдою. Майстерний аналіз поезії, музичний та мультимедійний супровід, живе поетичне слово, робота з текстами, творчі вправи, «асоціативний кущ» – це далеко не повний перелік форм і прийомів роботи, використаних Ганною Василівною для формування національно-соціальної компетентності учнів. Виховна мета реалізовувалася через звернення до традиційних слів-символів, у яких закарбовано культурний досвід минулих поколінь: лелека, калина, чорнобривці, явір і под. Акцентувалася увага на краєвидах  рідного міста, які змальовувалися у віршах місцевих поетес, на визначенні основної ідеї – любити рідне місто – це дбати про його добробут.  Урок сприяв створенню національної картини світу в гімназистів, формуванню духовності й патріотизму.

Наступним етапом семінару стало свято-зустріч із майстринями-вишивальницями «А над світом українська вишивка цвіте», організоване        учителем української мови    та  літератури Л.М.Лосиною  разом із учнями 7,10,11 класів. Неповторний світ української вишивки, розмаїття  стилів, техніки й матеріалів виконання розгорнувся перед учнями та вчителями на імпровізований виставці в актовій залі гімназії. У сценарії заходу вправно перепліталися цікаві розповіді ведучих про історію української вишивки, символіку образів та кольорів, неповторне виконання народних і сучасних пісень, вражаюче декламування поезій і живе слово майстринь про свою кропітку, але таку захопливу працю, покликану дарувати людям красу. Лариса Миколаївна вкотре довела, що українська словесність є благодатним ґрунтом для виховання національно свідомих та духовно багатих громадян України, здатних примножити велич і красу української культури.

Завершився семінар традиційним обговоренням заходів та виробленням методичних рекомендацій щодо формування національно-соціальних компетентностей учнів на уроках   української мови та літератури й позаурочній діяльності. Методист районного методичного кабінету С.В.Корецька ознайомила присутніх із наказами сектору освіти  про проведення районних етапів Міжнародних конкурсів ім. Т.Шевченка та П.Яцика й наголосила на необхідності проведення системної роботи з обдарованими учнями. Також учасники поділилися власним досвідом організації просвітницьких мовно-літературних заходів, конкурсів і свят.



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень