A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молодіжної політики та спорту Бахмацької міської ради

22 січня – День Соборності України

Дата: 21.01.2021 09:27
Кількість переглядів: 22

22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу.

"Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка", – йшлося у зачитаному в центрі столиці Універсалі.

Акт  Злуки  увінчав  соборницькі  прагнення  українців  обох  частин  України –

Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення.

Перше святкування Соборності відбулось 22 січня 1939 року у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час - автономній республіці Чехо-Словаччини. Цього дня під синьо-жовтими прапорами відбулась тридцятитисячна маніфестація населення, яке з’їхалось до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давнини.

Яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи, став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акта Злуки. Мільйони тоді ще радянських українців узялись за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

Офіційно День Соборності відзначається в незалежній Україні з 1999 року. А традиція формувати 22 січня "ланцюг єдності" зберігається і сьогодні.

Міністерство освіти і науки України рекомендує проведення в онлайн-форматі  різноманітних тематичних заходів:  виховних годин, уроків мужності,  перегляд мультимедійних презентацій, відеороликів, фотовиставок   з метою формування патріотизму, почуття гордості за нашу історію, розуміння того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови духовно багатої, вільної та демократичної України, незалежність якої скріплена кров’ю мільйонів незламних борців минулого століття і тих, хто й зараз веде боротьбу з ворогом, який посягнув на цілісність нашої держави, на сході України.

Український інститут національної пам’яті розмістив на своєму сайті Інформаційні матеріали до Дня Соборності ,  які можна використати для проведення тематичних заходів.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень