A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молодіжної політики та спорту Бахмацької міської ради

«Червона точка пам’яті» про трагедію Бабиного Яру

Дата: 28.09.2021 09:27
Кількість переглядів: 32

До уваги педагогічної громадськості та учнівської молоді!

 Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» запустив унікальний освітній IT-продукт – онлайн-платформу «Червона точка пам’яті» https://edu.babynyar.org/.  Платформа стане інструментом для збереження, вивчення, дослідження історії періоду Другої світової війни та Голокосту. Вона створена як помічник учителям історії та пропонує нову методику викладання шкільного предмета, інтерактивну та цікаву для учнів.

Сама платформа та методичні матеріали для роботи з освітніми проєктами платформи схвалені Міністерством освіти і науки України.

Основою проєктів на платформі «Червона точка пам’яті» є учнівський краудсорсинг. Участь у них заснована на дослідницькому підході – роботі з першоджерелами. Уже зараз у режимі реального часу школярі разом із вчителями документують локальну та регіональну історію Другої світової війни та Голокосту, використовуючи власні смартфони. Записують спогади очевидців, оцифровують музейні експонати й артефакти з домашніх архівів, шукають інформацію про місцеві пам’ятники жертвам Голокосту.

Усі записані свідчення й оцифровані пам’ятки додаються на платформу та стають червоними точками на карті, які складаються в спільну єдину історію.

«Основний принцип роботи школяра з платформою – вивчення через емпатію. На відміну від традиційного підходу, робота з платформою забезпечує переживання досвіду історичних подій завдяки зануренню в історію своєї сім’ї та, як наслідок, емпатії, як відчували події тих часів близькі та родичі дитини, – зазначила директорка освітніх проєктів Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Анна Мазарчук. – Ми хочемо сприяти формуванню такого суспільства, у якому не можливе повторення трагедії, подібної до Голокосту. І закликаємо всіх учителів залучати учнів до роботи з платформою та збагачувати уроки історії проєктними, дослідницькими методами».

29 вересня до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру одночасно в 15 тисячах шкіл України пройде Національний урок пам’яті. Його проведе Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» спільно з Міністерством освіти і науки України. Урок покликаний виробити негативне ставлення до фактів дискримінації, зневаги до людської гідності, зазіхань на право на життя. Усі матеріали підготовлені з урахуванням віку й емоційної зрілості школярів. Стрим уроку буде здійснюватися на сайті Міністерства освіти і науки та в соціальних мережах Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

Також звертаємо Вашу увагу, що Українським інститутом національної пам’яті до Дня пам’яті трагедії Бабиного Яру підготовлено інформаційні матеріали (додаються), які можна використати під час підготовки та проведення заходів.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень