A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молодіжної політики та спорту Бахмацької міської ради

Природоохоронна  акція «Годівничка» у Бахмацькій ЗОШ І-ІІІст.№2

Дата: 16.03.2018 10:47
Кількість переглядів: 29

Птахи - невід’ємна й складова частина рідної природи. Із метою привернення уваги школярів до охорони птахів, ознайомлення їх з видовим різноманіттям перелітних птахів рідного краю; розвитку гуманного ставлення до птахів, у Бахмацькій ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 проходить акція «Змайструй годівничку власними руками». Учні та працівники школи долучилися до роботи та виготовили різноманітні годівнички, які вивісили на подвір’ї разом з лялькою – мотанкою.

Лялька – мотанка  символізує зв’язок поколінь, одвічне прагнення до гармонії, адже людина, попри те, що на її долю випадали війни, чвари завжди прагнула щастя.

Ляльки обрядові пов’язані з обрядами. Лялька Масляна тримає у руках млинець. Лялька – жайворонок виставлялася на дереві і, начебто, закликала всіх звернути увагу на життя пернатих у зимовий час. Адже з кожних десяти дрібних птахів весну після суворої зими вдається зустріти тільки одному. До осель людини взимку горнеться багато птахів: дятли, дрозди, жайворонки. Вони шукають порятунку від голоду. У період морозів підгодівля має бути щоденною. Корм викладають зі сходом сонця. Якщо є можливість, його треба давати кілька разів на день. Найколоритніше з сухих рослинних кормів- насіння соняшника, а найзбалансованіше за поживністю  -  зерно вівса, проса, суміші насіння різних трав. Для підгодівлі багатьох птахів, які у нас зимують, треба обладнувати годівниці.

Не варто забувати, що усі деталі годівниць слід робити з матеріалів, які не розмокають. Тепер їх можна виготовляти з пластикових пляшок. Найчастіше такі пристрої відвідують синиці. Вони ж залюбки смакують салом. Птахам слід викладати тільки несолоне сало. Скуштують сало і дятли.

Окрім сухих кормів у годівницю можна класти різні прісні каші, свіжі яблука, розмочені сухофрукти, до яких дуже ласі дрозди. Ягоди калини можна розвісити навколо годівниць, вони обов’язково привернуть увагу снігурів.

Годівниці треба оглядати регулярно: змітати сніг і лушпиння. Щоб полегшити  здобування зернятка з-під міцної оболонки, насіння перед викладанням слід подавити, наприклад покачати по ньому скляною пляшкою. Птахи менше витрачатимуть енергії на порання з насінням.

Не забуваймо, що кожна пташка, яка  перезимувала, буде найвірнішим помічником у звільненні полів, садів від усіляких шкідників та своїм співом сповістить про прихід весни.  Зустріч з нею принесе всім втіху!                              


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень