A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молодіжної політики та спорту Бахмацької міської ради

У закладах освіти Бахмаччини відзначили День української писемності та мови

Дата: 10.11.2021 14:27
Кількість переглядів: 51

Кожного року, 9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови - свято розвитку державної мови. Офіційною ця дата стала в 1997 році й обрана не випадково – саме на  9 листопада припадає вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, адже, за інформацією  вчених, саме з його праць починається популяризація української мови.

Це свято справжніх поціновувачів українського слова, які в цей день єднаються заради підтримки й вшанування рідної мови, її збереження і розвитку.

У День української писемності та мови за традицією покладають квіти до пам’ятника Несторові Літописцю; відзначають найкращих популяризаторів українського слова; заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою; стартує Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, Українським радіо проводиться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, а  освітяни організовують  просвітницькі та виховні заходи.

Цьогоріч педагоги закладів освіти Бахмацької міської територіальної громади також провели низку цікавих тематичних заходів, залучивши до них усі вікові категорії здобувачів освіти : від дошкільнят до старшокласників.

У закладах дошкільної освіти  відбулися тематичні заняття «Подорож Україною», «Тарас Шевченко», «Я - українець, моя рідна мова - українська»; літературні вікторини «На галявині казок»; розучування з дітьми народних ігор;

читання українських народних казок та їх драматизація дітьми; слухання та розповідання віршів Т.Г. Шевченка; оновлення  бібліотечок у групах; виставки дитячої літератури «Розмаїття українського слова»;  прослуховування дітьми у записах українських пісень. Усі заходи спрямовані на пізнання української мови, сприяння появі у дітей бажання спілкуватися, збагачення знання малят про поетів, письменників та їх твори, виховання любові до національних традицій, народної мудрості, до краси і гармонії рідного слова.

Заклади  загальної середньої освіти  долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, урочистого відкриття конкурсу імені П.Яцика, організували проведення мовних  онлайн  вікторин «Скарб, якому немає ціни…», «20 цікавих фактів  про українську мову», відео уроків-презентацій «Мово, ти моя молитво…», «Рідне слово, хто без тебе я…», відео журналів «Українська мова  звучить крізь віки», «Історія української державності та мови», онлайн читання «України диво барвінкове  - дзвінка, співуча, рідна мова», годин спілкування «Звучи, наша мово, над світом крилато!», «Калинова, барвінкова, українська наша мова», інформхвилинок «Барви українського слова», «Мій літопис», конкурсів читців, театралізацій, мовних ігор, літературно-музичних композицій, свят рідної мови  та марафонів.

Відзначення Дня української мови та писемності дало змогу учнівській та педагогічній спільноті доторкнутися до джерел духовної культури рідного народу, поглибити знання про витоки писемності та розвиток української мови, її правопис; усвідомити необхідність популяризації української мови в суспільстві, підвищення власної мовної культури як обов’язку кожного громадянина України.

Заходи Бахмацького ліцею №1

Заходи в Халимонівському ЗЗСО

Заходи в Бахмацькому ЗЗСО І-ІІІ ст. №2

Заходи в Бахмацькому ЗЗСО І-ІІІ ст. №5

https://www.facebook.com/100022756351106/videos/948814049101201/

Свято мови в Красилівській гімназії

https://www.facebook.com/100015070385611/videos/200875345524343/

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень