A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молодіжної політики та спорту Бахмацької міської ради

Реформація та її відгомін на Бахмаччині

Дата: 28.09.2017 16:26
Кількість переглядів: 49

 Реформація в Європі  XVII cт. – це яскравий приклад того, як трансформації у релігії започатковують суспільні зміни і мають глибокий вплив на економічний і політичний розвиток.  Реформація почала змінювати життя людей і думки людей. Вона примушувала думати й брати особисту відповідальність  за свою родину, свою країну, за те, що залишиться після тебе. Заходи до 500-річчя Реформації, які проводяться  в Україні, покликані   продемонструвати, що сьогоднішня Європа є такою, якою ми її знаємо, саме завдяки Реформації. Новоутворені церкви принесли свіжі ідеї, кращу освіту, іншу трудову й соціальну етику.

Учні Дмитрівської ЗОШ І-ІІІ ст., члени гуртка «Пошук»,  долучилися до просвітницьких заходів і розпочали дослідження історії протестантизму на Бахмаччині через долю окремої родини.  Разом із керівником музею, учителем історії Балашовим С.О.,  вони розшукали архівні документи, з яких дізналися про Ніколая Луфта, предки якого 12 поколінь тому  вирішили спробувати щастя на чужині й потрапили до України, на Чернігівщину. У складі сім’ї був Іоган  Петер Арнольд та його дружина Єва Росіна Реєг (дівоче прізвище) з дітьми від першого шлюбу Іоганес Луфт та Іоганес Георг Луфт 18 та 14 років відповідно, та їх спільним сином Іоганом Філіпом. До переїзду їх спонукали різні причини, відсутність роботи, бідність, навіть голод, переслідування за віру тощо.

 На території сучасного Бахмацького району було створено шість  німецьких колоній – Біловежі, Городок, Кальчинівка, Рундевізе (лютерани),  Великий Вердер (Грос Вердер) та Малий Вердер (Кляйн Вердер), (католики), пізніше, в Роменському повіті ще й Хрещатик (Хрещатен).  Іоганес Луфт одружився і залишився в Біловежах, а предок Ніколая Іоган Георг Луфт переїхав до Городка, де мешкав до 1816 року. Син Георга Луфта, Філіп, у 1809 році одружився, а наступного року в нього народився син Генріх, батько прадідуся Ніколая.

Після Другої світової колишні німецькі колонії зникають спочатку з карт, саме як німецькі села, згодом більша частина їх зникне зовсім,  залишивши по собі тільки уривки спогадів серед старожилів та окремі, дивом вцілілі споруди чи предмети.  Однак зусиллями пана Луфта протягом 3 років було знайдено лінію свого роду починаючи з 1627 року (!), а його 8-літній онук є 13 представником родини Луфт.

Юні пошуківці презентували результати своєї роботи на відкритому засіданні гуртка, яке відбулося на базі шкільного музею. Вони постаралися донести присутнім думку, що історія цієї протестантської родини  - це справжній, гідний  поваги приклад шанобливого ставлення   до свого роду, сім’ї та духовних  цінностей.  А спроба зберегти і знайти інформацію, коли доля закинула твоїх предків до чужої країни і випробовувала їх на міцність протягом століть, узагалі здається неймовірною.

Відвідувачі музею мають змогу переглянути мультимедійну презентацію «Протестантські родини на Бахмаччині» та ознайомитись із архівними матеріалами: планом поселення Городок,  списком жителів - батьків родин, спогадами Луфтів, світлинами із їх сімейного архіву.

Керівник гуртка планує продовжити пошуково-дослідницьку роботу й оформити окрему тематичну експозицію в музеї, присвячену землякам-протестантам.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень