A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молодіжної політики та спорту Бахмацької міської ради

Заходи з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки в освітніх закладах Бахмацької громади

Дата: 25.02.2021 16:55
Кількість переглядів: 24

25 лютого 150 років тому народилася Лариса Петрівна Косач-Квітка - видатна українська  письменниця, поетеса, перекладачка та  громадська  діячка. Певно, немає такого українця, кому було б невідоме славетне ім'я Лесі Українки. Вона поетеса і воїн України, вона совість цілої епохи, вона разом із Шевченком та Франком є одним із трьох стовпів, на яких тримається свідомість сучасного українця.  Про неї писали дослідники: «Святий Дух щедро обдарував Лесю Українку різноманітними талантами, і усіх їх до найменшого вона без вагань і жалю склала на вівтар тієї землі і того народу, яких так палко любила. Господь дав їй щире та любляче серце, і вона до останку жертвувала його Україні. Господь дав їй дар пророчого слова, і вона будила народ, піднімала його з летаргічного сну до життя, до праці і боротьби. Господь по вінця наповнив її духом мужності і непокори, духом волелюбства і духом зневаги труднощів, людських немочей і втоми!».

З метою вшанування пам’яті величної українки, популяризації її творчої спадщини та формування національної свідомості в освітніх закладах Бахмацької міської територіальної громади відбулися численні заходи, де здобувачі освіти мали можливість дізнатися  цікаві факти з життя поетеси, яка стала символом мужності й боротьби,  любові та відданості Україні. Звучали кращі її твори у виконанні юних декламаторів, переглядалися презентації, фільми про життя Лесі Українки, виконувалися пісні на її слова.

Було проведено тематичні години спілкування  «Хто вам сказав, що я слабка?», «Я служила Україні», «Без надії сподіваюсь», «Мрії зламане крило», «Життя і діяльність родини Драгоманових-Косачів», «Життя і творчість Лесі Українки»; літературно-музичні композиції  «Ідеальний голос трагічної душі», «Ти себе Українкою звала…», «Сором хилитися й долі коритися!», «Я буду жити крізь віки»; презентації та виставки  «Життєві дороги Лесі Українки», «Геній тендітної незламності», «Леся Українка. Високе світло імені та слова»; відеознайомство з піснями на слова Лесі Українки «Крізь біль розлук у радість стріч»; літературні міні-конференції «Леся Українка – зразок мужності, героїзму, безмежної відданості своєму народові»; бібліотечні уроки «Високе світло імені та слова», «Горить зоря її поезії над Україною»;  літературні вітальні «На гостини до Лесі», «Чистий промінь Лесиного слова», «Вічна донька Прометея».

При підготовці заходів педагоги продемонстрували високий рівень професіоналізму, креативний підхід, творчість та самобутність, що дало змогу актуалізувати творчість мисткині, продемонструвати  багатогранність її таланту й донести Лесине слово до юних сердець.

 Літературно-музична композиція «Сором  хилитися й долі коритися!» в Бахмацькому ЗЗСО №5

Літературно-музична композиція «Я буду жити крізь віки» в Халимонівському ЗЗСО

Бібліотечний урок у Бахмацькому ЗЗСО №1

Заходи в Пісківському ЗЗСО

Заходи в Курінському ЗЗСО І-ІІ ст.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень