A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молодіжної політики та спорту Бахмацької міської ради

Методичні рекомендації щодо викладання міжнародного гуманітарного права в школі

Дата: 30.09.2022 09:48
Кількість переглядів: 42

Міністерство освіти і науки України спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини надсилають для використання в закладах освіти методичні матеріали щодо викладання питань міжнародного гуманітарного права в курсах історії, громадянської освіти та правознавства відповідно до оновлених навчальних програм.

Метою курсу є підвищення фахового професійного та методичного рівня педагогів щодо розуміння основних положень міжнародного гуманітарного права задля ідентифікації та фіксації порушень в умовах російської військової агресії, а також роз’яснення учнівству та широким верствам населення питань, пов’язаних із порушенням норм МГП у російсько-українській війні.

Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Методичні матеріали включають три розділи та додатки.

Перший розділ «ІСТОРІЯ» розкриває основну мету та завдання інтеграції питань з міжнародного гуманітарного права у зміст шкільної історичної освіти. Зміст розділу обґрунтовує міжпредметний характер міжнародного гуманітарного права та надає перелік основних питань, які можуть бути впроваджені в рамках окремих тем курсів з історії 9-11 класів.

В другому розділі «ГРОМАДЯНСЬКА ОСВІТА» розкриваються основні цілі та завдання інтеграції питань з міжнародного гуманітарного права у зміст громадянської освіти. Вчителям пропонується перелік тем та понять, які передбачені навчальною програмою, і через які можливо ефективно розкрити наскрізні базові поняття міжнародного гуманітарного права у процесі викладання громадянської освіти.3

У третьому розділі «ПРАВОЗНАСТВО» подається перелік наскрізних базових понять міжнародного гуманітарного права, які на погляд експертів, доцільно використовувати при викладанні навчального предмету «Основи правознавства» у 9-му класі середньої школи.

У Додатках пропонуються приклади уроків чи фрагментів уроків з історії та громадянської освіти із використанням інтеграції основних складових міжнародного гуманітарного права.

Методичні матеріали не є завершеними та будуть удосконалюватися та поповнюватися розробками уроків/фрагментів уроків на інші зазначені у програмах теми.

Ознайомитися з рекомендаціями можна за посиланням.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень