A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молодіжної політики та спорту Бахмацької міської ради

25 ЛИПНЯ СТАРТУЄ ІНІЦІАТИВА ШВЕЙЦАРСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО ПРОЄКТУ DECIDE З ВІДБУДОВИ ШКІЛ В УКРАЇНІ, ЗРУЙНОВАНИХ ПІД ЧАС ВІЙНИ

Дата: 24.07.2023 09:56
Кількість переглядів: 4

       Швейцарія продовжує реалізовувати програму з підтримки України. На ініціативу проєкту DECIDE з відновлення шкіл та облаштування укриттів у закладах освіти як коворкінгів для навчання під час повітряної тривоги додатково виділено 4,3 млн швейцарських франків (це приблизно 170 млн грн).

Бюджет буде спрямовано на облаштування укриттів у 25 школах у найбільш постраждалих від бойових дій областях: Чернігівській, Одеській і Полтавській. Також у межах ініціативи відремонтують одну з чернігівських шкіл і місцевий ІРЦ (інклюзивно-ресурсний центр) в Бородянці, що на Київщині.

За даними Міністерства освіти і науки України, з початку повномасштабного російського вторгнення в Україні пошкоджено більш як 3,5 тисячі закладів освіти, ще 335 – зовсім зруйновано. Їхня кількість щоразу збільшується, адже війна триває. Водночас повітряні тривоги зазвичай лунають вдень – діти у багатьох регіонах перебувають в укриттях по 3-4 години на день. Наприклад, з 24 лютого 2022 року до 16 липня 2023 року у Полтавській області повітряна тривога була оголошена 1 442 рази, у Чернігівській – 877 разів, а в Одеській – 831. За інформацією МОН, станом на середину червня 2023 року наявні укриття можуть охопити лише майже 56% учасників освітнього процесу.

Це ускладнює або робить неможливим доступ українських дітей до освіти. Діти змушені переривати навчання через повітряні тривоги, або й взагалі навчатися лише дистанційно через відсутність облаштованих укриттів.

Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України, прокоментував ініціативу DECIDE: «Усі українські діти повинні вчитися. Тому сьогодні МОН консолідує зусилля міжнародних партнерів, усіх тих, хто готовий долучатися до цієї нелегкої, але вдячної роботи – відновлення пошкоджених та зруйнованих закладів освіти, побудови та оснащення безпечних укриттів в школах, щоб кожна дитина отримала доступ до якісної і безпечної освіти. Ми вдячні Швейцарії та всім іншим партнерам, які готові доєднатися до того, аби повернути українських дітей до школи».

Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков відзначив: «Ініціатива швейцарсько-українського проєкту DECIDE із відновлення шкіл у громадах – це підтримка не лише системи освіти. Це допомога всьому українському суспільству, українській державі. Діти мають повернутися до школи, а громади – забезпечити їм цю можливість! Мінвідновлення разом з партнерами підтримує громади у їхньому прагненні відбудувати школи».

Андреас Хубер, директор програми розвитку Посольства Швейцарії в Україні, розповів, що допомога українським школам є частиною загального плану допомоги, бюджет якого становить понад 143 млн євро. «Мета проєкту – забезпечити приблизно 15 тисяч школярів доступом до якісної освіти в безпечних умовах. Через російські атаки тисячі українських шкіл зазнали пошкоджень, руйнувань або нестачі вчителів, що перешкоджає навчанню мільйонів школярів», – зазначив Андреас Хубер.

Валентина Полторак, менеджерка проєкту DECIDE, наголосила: «Особливістю ініціативи проєкту DECIDE з відбудови шкіл у територіальних громадах є те, що ми навчаємо місцеву владу та освітян, як разом писати й впроваджувати проєкти з відбудови, як працювати з міжнародними донорами та організаціями. Звичайно, кожен відновлений заклад освіти – це доступ для сотень українських дітей до якісної та безпечної освіти, але вміння залучати кошти, формувати ідеї в проєктні пропозиції, а потім впроваджувати їх у партнерстві знадобиться громадам для того, щоб відновити інфраструктуру, покращити послуги та повернути українців назад додому. Другим важливим аспектом нашої ініціативи є залучення молоді до відбудови, адже їхня думка та участь у прийнятті рішень на рівні громади забезпечить можливість спільно з місцевою владою будувати своє майбутнє вдома – в Україні».

За підсумками конкурсного відбору DECIDE обере до 25 територіальних громад, у закладах освіти яких облаштують до 15 укриттів загальною площею до 100 м2 та до 9 укриттів площею до 500 м2.

Акредитуватися на подію ви можете за посиланням

Питання за телефоном 050 5868 440

Про проєкт

Швейцарсько-український проєкт DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» спрямований на підтримку двох важливих реформ – освіти та децентралізації. Його метою є сприяння долученню громадян територіальних громад до демократичного врядування, рівноправному користуванню його результатами та отриманню доступу до якісної освіти.

Проєкт реалізується в Україні ГО «DOCCU» у партнерстві з Цюрихським педагогічним університетом (Швейцарія) за підтримки Швейцарії. Стратегічними партнерами проєкту DECIDE є Міністерство освіти і науки України, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Івано-Франківська, Луганська, Одеська, Полтавська та Чернігівська обласні державні (військові) адміністрації, а також Державна служба якості освіти України та Всеукраїнська асоціація ОТГ.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень