A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молодіжної політики та спорту Бахмацької міської ради

Районний семінар-практикум вчителів української мови та літератури

Дата: 19.03.2018 12:32
Кількість переглядів: 33

19 березня на базі Бахмацької ЗОШ І-ІІІ ст. №1 відбувся семінар-практикум для вчителів української мови та літератури закладів загальної середньої освіти району на тему «Формування  ключових компетентностей учнів на уроках української мови та літератури засобами особистісно-орієнтованого навчання». Учасники заходу  практично ознайомилися з досвідом упровадження інноваційних технологій у практику роботи,   реалізацією зазначеної методичної проблеми, підвищили власний  фаховий та методичний рівень.

Розпочався семінар виступом керівника районного методичного об’єднання вчителів української мови та літератури Дирди Г.В., яка довела до відома присутніх методичні рекомендації щодо організованого завершення 2017-2018 н.р. та особливості проведення ДПА з української мови, викладені в листі  Управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації,   акцентувала увагу на методиці підготовки до ЗНО, поділившись власним досвідом.

Далі учасники семінару відвідали цікавий показовий урок української літератури в 7-а класі на тему «Духовні острови Василя Симоненка. Громадянські, патріотичні мотиви лірики. «Лебеді материнства. Символічний зміст образів», проведений учителем української мови й літератури Даниленко І.О. у формі екскурсії до віртуального літературно-меморіального музею В. Симоненка. Використання елементів пошуково-дослідницького методу навчання, виступи «екскурсоводів», що супроводжували слайди з мультимедійної презентації, перегляд та аналіз відео-фрагментів, прослуховування  поезії  В. Симоненка «Лебеді материнства» в авторському виконанні, робота в групах, літературознавчі дослідження, створення асоціативного «Вінка», захист проекту «Художній світ» дали можливість сформувати уявлення учнів про багатогранність таланту поета, сприяли розвитку творчих здібностей та образно-візуального мислення. Читці (Стокоп Катя, Обушна Даша, Шевченко Влада) артистично продекламували поезії  В. Симоненка та презентували заздалегідь підготовлену збірку «Барви Симоненкового слова». Звіт творчої групи «Симоненко в музиці» та прослуховування пісні «Виростай ти, сину…» у виконанні Державного академічного Волинського хору формували вміння учнів співвідносити поетичне й музичне, розвивали почуття прекрасного й естетичний смак, створювали відчуття нерозривної єдності  музики й поетичного слова. Цікавою методичною знахідкою стало створення за допомогою сучасних інноваційних технологій  віртуального музею в  класі, який у повному обсязі розкрив велич мистецької місії Василя Симоненка в українській і світовій літературі, забезпечив формування етнокультурної компетенції учнів, виховання  патріотизму.

Справжнім святом українського слова й мистецьких талантів стала літературно-музична композиція «Українська мова: дотик до душі»,  творчо підготована вчителями Даниленко І.О., Іванько С.Л., Степаненко І.О., Трикозом О.В. й запропонована до перегляду гостей. Учителі-філологи поринули в чарівний світ рідної мови, змогли насолодитися художнім читанням поезій та звучанням пісень. Родзинкою свята стала інсценізація легенди про мову, представлена Савченко Д., Арутюнян В., Колодій А., Ткачевим  Е. Українська мелодія запалила своєю енергетикою весь зал, а пісня у виконанні Ярошенко Ю. й Романенка В., стала завершальним патріотичним акордом. Виховний захід ще раз підтвердив, що рідна мова – це духовна святиня, наш найбільший і найдорожчий скарб, який цінує й плекає шкільна спільнота.

Завершився семінар-практикум обміном враженнями від побаченого, обговоренням шляхів ефективного розвитку творчих та інтелектуальних здібностей учнів, формування ключових  компетентностей, необхідних для успішної самореалізації.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень