A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молодіжної політики та спорту Бахмацької міської ради

Сьогодні Україна вшановує 35-у річницю аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 26.04.2021 10:17
Кількість переглядів: 40

26 квітня 2021 року виповнюється 35 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, яка вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Відлуння цієї трагедії ми чуємо і донині…  Тому ми повинні гідно вшанувати тих, хто поклав своє життя або віддав своє здоров’я за те, щоб ми сьогодні могли спокійно жити в нашій державі.

З нагоди 35-х роковин катастрофи в закладах освіти Бахмаччини заплановано проведення інформаційних, просвітницьких, культурно-мистецьких та інших заходів, метою яких є  гідне вшанування мужності, самовідданості й високого професіоналізму учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, виховання в підростаючого покоління поваги до трагічних подій 86-го року та  широке висвітлення їх історії .

Відповідно до річних планів роботи проводяться наступні заходи: тематичні бесіди «Український біль – Чорнобиль», «Чи знаєш, світе, як гірко ридає полин?»  «Спалах уранової зорі»; уроки пам’яті «Поріс чорнобилем Чорнобиль, бідою нашою поріс», «Чорне крило Чорнобиля»;  години спілкування  «Білий птах із чорною ознакою», «На Чорнобиль летять журавлі»; літературні етюди «Терновий вінок Чорнобиля»;  презентації «Чорнобильська трагедія», «Герої Чорнобиля»; усні журнали «Чорнобиль: хроніка важких тижнів», «Дзвони Чорнобиля» тощо. У шкільних бібліотеках створені тематичні  виставки літератури «Атом на службі людини».

Для учнів 5-11 класів організовано перегляд фотовиставок «Чорнобиль не має минулого часу…», «Чорнобиль – минуле, теперішнє і майбутнє»; «Уроків пам’яті Чорнобиля», розроблених групою педагогів у партнерстві з Національним музеєм «Чорнобиль» та Європейським інститутом Чорнобиля, у яких розкрито не лише наслідки радіаційного забруднення, а й медичні та соціальні наслідки аварії на ЧАЕС для людства.  

На сайтах відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту та освітніх закладів  розміщено інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті, посилання на відеоролики, виставки.

Ми разом формуємо в учнівської молоді свідоме розуміння , що Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших громадян, і пам'ятати про їхній подвиг є обов'язком українців.

 

Загальноукраїнська  акція  вшанування пам’яті жертв катастрофи та ліквідаторів (аудіоролики доступні за посиланням.)

 

Дайджест  з 11 книг, фільмів і статей, які будуть корисними тим, хто хоче більше дізнатися про аварію на ЧАЕС. Прочитати його можна за посиланням.

 

Свідчення очевидців – архів усної історії. Переглянути тематичну колекцію можна за посиланням.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень