A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молодіжної політики та спорту Бахмацької міської ради

День української писемності та мови

Дата: 09.11.2017 14:58
Кількість переглядів: 32

9 листопада  - День української писемності та мови - свято, яке щороку відзначається в Україні з 1997 року. За православним календарем - це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.  За традицією в цей день в Україні:

  • покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю;
  • відзначають найкращих популяризаторів українського слова;
  • заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;
  • стартує   ХVІІІ  Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика — конкурс проводився за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників понад 5 млн із 20 країн світу.

У День української писемності та мови, на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з'ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

До святкування долучилися всі заклади загальної середньої освіти району, організувавши відповідні урочистості: загальношкільні лінійки, виховні години, музично-літературні композиції, конкурси читців, презентації творчих робіт.

У актовій залі Бахмацької ЗОШ І-ІІІ ступенів №5. зібралися учні 5-11 класів на свято «Спитай себе, дитино, хто ти є, і в серці обізветься рідна мова…». Під час заходу присутні познайомилися зі сторінками історії української мови, згадали скорботні дати на тернистому шляху її розвитку. Учні десятих класів нагадали, що вперше українську народну мову було піднесено до рівня літературної наприкінці ХVШ століття з виходом у 1798 році першого видання "Енеїди" Івана Котляревського.

А  Т.Г.Шевченко своїм величезним талантом розкрив невичерпні багатства народної мови, осягнув її, і як ніхто, розкрив чудову, чарівну музику українського слова:

Ну що б, здавалося, слова...
Слова та голос –
Більш нічого.
А серце б’ється – ожива,
Як їх почує!...

Учениці 6-А класу Ведмідь Анастасія та Левчановська Валерія прикрасили захід чудовою піснею про мову. Учні 6-Б, 7-А, 7-В, 8-А, 9-А, 9-Б дарували присутнім прекрасні вірші про мову українських поетів. Потім на сцену були запрошені переможці шкільного етапу конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика, які вже 26 листопада братимуть участь у  районному етапі  ХVІІІ  Міжнародного конкурсу знавців української мови .

Завершився захід  урочистою обіцянкою учнів «любити й шанувати рідну мову; берегти й збагачувати цей найдорожчий скарб;   очищувати нашу прекрасну мову від словесного сміття; передавати нащадкам наше пісенне диво і не не бути останнім поколінням,  яке читає   “Кобзаря” в оригіналі.

Після  свята,  о 12.30, учні школи  долучилися до  акції «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності», щоб продемонструвати свій рівень грамотності та відчути себе часточкою  великої й єдиної  української нації.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень