A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молодіжної політики та спорту Бахмацької міської ради

Формуємо національно-мовну особистість

Дата: 21.02.2020 12:41
Кількість переглядів: 29

В умовах розвитку освітньої галузі пріоритет надається  вихованню національно свідомої  особистості,  самодостатньої, комунікативно компетентної, здатної й готової до спілкування в різних сферах суспільного життя. Оскільки  провідну роль в особистісному розвитку учнів відіграє українська (рідна) мова, то саме пошуку ефективних методів формування творчої національно-мовної особистості  був присвячений районний семінар-практикум учителів української мови й літератури, який відбувся 20 лютого в Бахмацькій ЗОШ І-ІІІ ст. №5.

Учасники семінару мали змогу  практично ознайомитись із досвідом  реалізації  компетентнісно орієнтованої моделі навчання рідній мові, розвитку творчих здібностей учнів, упровадженням інноваційних технологій  та підвищити свій фаховий і методичний рівень.

Семінар відкрила методист районного методичного кабінету С.В.Корецька, яка звернула увагу на актуальність обраної теми  й зазначила, що розвиток національно-мовної особистості залежить від цілеспрямованого пошуку педагогами шляхів удосконалення організації рідномовної освіти на основі оптимального поєднання традиційних та інноваційних педагогічних технологій, дидактичних методів, прийомів, форм і засобів навчання. Також методист ознайомила з умовами конкурсів учнівської творчості, проведення яких заплановане в березні-квітні 2020 року.                                                           

Практичний блок семінару-практикуму розпочався відвіданням показового уроку-подорожі учнів  6-А класу в країну Морфологію на тему: «Не з дієприкметниками». Висококваліфікований  педагог Гриненко Т.І. продемонструвала  сучасний компетентісний урок із використанням мультимедійних  технологій та інноваційних  методів навчання. Здобувачі освіти, майстерно керовані вчителем, успішно рухалися навчальним маршрутом, долаючи зупинки Орфографічну, Лінгвістичну, Озеро творчості та Пагорб кмітливості. На кожній їх чекали: інтерактивні  завдання, цікаві вправи, нові правила, робота з текстом, підручником, слуховий диктант та диференційоване домашнє завдання – усе необхідне для формування предметних і ключових компетентностей. Задля досягнення освітньої мети Тамара Іванівна вміло поєднувала теорію і практику компетентнісного навчання, ураховуючи вікові особливості учнів. Учасники семінару відмітили значний виховний потенціал уроку, який забезпечувався тематичним підбором дидактичного матеріалу: і епіграф, і тексти, і вправи були об’єднані темою краси й милозвучності рідної мови.

Наступним етапом  заходу була літературно-музична композиція до Міжнародного дня рідної мови «А пісня лине понад Україною…»,  творчо підготовлена      досвідченим педагогом Онищенко О.В. при підтримці шкільного методоб’єднання   учителів української мови  та літератури (кер. Лагно Л.М.) та вчителя музики Хайлук О.А. Глядачі були приємно вражені вправним поєднанням музики і слова, сценічною культурою, виконавською майстерністю, художньо-естетичним рівнем виступу юних акторів та їх наставників. Натхненно і неповторно звучала з   вуст учнів  поетична й музична хвала українській пісні. Органічно вплелися  у виступи дітей  відеосюжети про історію появи деяких пісень та поезій, прониклива меладекламація Ольги Віталіївни, творчі виступи  вчителів Левченко Т.П., Данько І.С. та захоплююча зустріч із талановитою поетесою Ольгою Батьковською. Учителі й учні отримали справжнє естетичне задоволення  від змістовного й цікавого заходу.

Наприкінці семінару-практикуму  учасники поділилися враженнями, досвідом та виробили методичні рекомендації щодо формування національно-мовної особистості  учнів на уроках і в позаурочній діяльності засобами сучасних освітніх технологій, обговорили заходи в затишній атмосфері.



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень